ryfrathy@hotmail.com

Drillenisserne

Beskrivelse

Drillenisserne, af Ry Kristensen, er et juleeventyr i 16 kapitler. Bogen er skrevet i samarbejde med en børnehave, og en tale-høre konsulent ved Skive kommune. Den er fyldt med ord og spørgsmål, som man kan snakke med sit barn om. (Dialogisk læsning).Fyr og Pil er to drillenisser der elsker at drille deres menneskefamilie, børnene i børnehaven og troldene bag børnehaven. Men de sørger også for at passe godt på dyrene og hinanden. Og så må de ikke glemme at nissefar Gnavpot bliver 500 år i år. Det skal fejres, på nisse-maner 

Målgruppen: børn fra 4 til 8 år.

Apoteker Nørgaards Børnehave: ”Det er en spændende og god historie, som inddrager genkendelige elementer fra børnenes hverdag. Billederne i bogen forstærker børnenes forståelse af historien.”

Karen-Marie, børnehaveklasseleder: “Ry har skrevet en skøn fortælling i et letforståeligt sprog. Selve fortællingen er sjov og børnene kan nemt relatere sig til situationerne. Jeg har haft gode og sjove oplevelser med min 0. klasse, da jeg læste historien op.”

Kapitel 1: Nissefar skal vækkes

Der var engang en drillenissefamilie, der boede på loftet i et lille rødt hus, som lå midt i en lille by, der hed Skive. I huset boede der en sød menneskefamilie med en mor, der hed Elsebeth, en far der hed Jens, en pige på fem år der hed Gry og en dreng på tre år der hed Anton. Der var også en rød kat, der hed Mis og en hvid kanin, der hed Ninus og 24 bittesmå grå mus, som heldigvis ikke havde navne, men som var rigtig gode til at gemme sig og sige piv piv.

Drillenissefamilien lå og sov trygt og varmt, i deres lille nissesenge. Det havde de gjort lige siden den 1. januar, for der går drillenisser i hi, lige som bjørnen og mange andre dyr gør. Så sover de lige indtil den første december, hvor de igen skal op og lave en masse drillerier. I dag var det endelig blevet den første december igen, og … hov, hvad var det? Shhhh … prøv at være helt stille … shhhh … kan I høre det? … Tik tak, tik tak, tik tak … Hvad tror I det er? Det er drillenissernes december-ur der igen er begyndt at tikke og takke. Nu står drillenisserne op, men kun hvis vi er helt stille. ”Gaaaab …” sagde nissedrengen Fyr og strakte sig så lang, at benene stak ud af sengen. ”Uhhhh …” sagde nissepigen Pil og krøb helt ind under dynen som en snegl. ”Aaaaa …” sagde nissemoren Grethe og sprang ud af sengen med et flot hop. ”Zzzzz …” snorkede nissefar Gnavpot og bevægede sig overhovedet ikke.
”Godmorgen mine to små snefnug,” sagde Grethe, og gav Fyr og Pil et stort kys. Så kiggede hun over på Gnavpot, der stadig snorkede som en gammel bjørn. ”Åh nej, nissefar er heller ikke vågnet af hans hi i år. Hvad skal vi gøre for at vække ham?” ”Hiv ham i storetåen!” foreslog Fyr og gik hen til Gnavpot og hev ham hårdt i storetåen. Men Gnavpot sov videre. ”Kild ham under næsen med en fjer!” foreslog Pil og gik hen til Gnavpot og kildede ham under næsen med en stor fjer. Men Gnavpot sov videre. Fyr og Pil tænkte sig om. Hvad skulle de prøve nu? De havde så mange ideer, for de var jo vaskeægte drillenisser. ”Klem hans næse!” foreslog Fyr så, og greb fat om Gnavpots store næse og klemte fat. Men Gnavpot åbnede bare munden og snorkede endnu højere. ”Hop på hans mave!” foreslog Pil så, og hoppede op på Gnavpots store mave. Men Gnavpot slog bare en kæmpe prut og snorkede videre. ”Hvad gør vi nu?” sagde Fyr og Pil i munden på hinanden, mens de begge holdt sig for næsen. ”Den klarer jeg!” sagde Grethe begyndte at fylde en stor spand med iskold vand. Hvad mon hun havde tænkt sig at gøre med spanden og det iskolde vand? ”Flyt jer lidt,” sagde Grethe til Fyr og Pil og stillede sig lige ved siden af Gnavpots hoved. Grethe løftede spanden med det iskolde vand. Så kiggede hun på Fyr og Pil og smilede. ”Er I klar?” Fyr og Pil nikkede og fniste. ”Så står vi op nissefar,” sagde Grethe så og tømte spanden med det iskolde vand, lige i hovedet på Gnavpot. Nu kan det nok være, at Gnavpot stoppede med at snorke. Han prustede og pustede og hostede og hakkede og fægtede og spjættede med arme og ben. Nu var Gnavpot endelig vågnet.
”Godmorgen far, det er den 1. december,” sagde Fyr og Pil gav Gnavpot et knus. ”Allerede?” mumlede Gnavpot og kiggede på sit drivvåde skæg. ”Hvorfor er jeg så kold og våd?” Så kiggede han op i loftet. ”Jeg tror sørme taget er utæt.” Fyr, Pil og Grethe begyndte at grine.

1: Hvorfor tror du Fyr og Pil holdt sig for næsen?
2: Hvorfor begyndte Fyr og Pil at grine til sidst?